Cufărul Cu Bunătăți

Dragostea trece prin stomac, dar mâncarea ajunge prima.

Pui copt în lapte și mirodenii

Scrie un comentariu

IMG_5696.JPG

Acest mod de a gati puiul vă va cuceri, spun eu, pentru că rezultatul final este pe cât de gustos, pe atât de arătos. Foarte simplu de pregătit și fără prea multe ingrediente sofisticate, este o rețetă pe care o puteți face oricând doriți să impresionați și să nu munciți prea mult. Pe mine m-a inspirat Jamie Oliver, dar nu am urmat rețeta lui decât în proporție de 60%, restul de 40% am improvizat în funcție de aroma pe care o doream și cea pe care nu o doream.
În primul rând aveți nevoie de un pui, bineînțeles. 🙂 Eu l-am cumpărat pe cel mai galben din vitrină, și nu-mi pare rău, până și crud arăta apetisant. Apoi vă mai trebuie o lămâie, 10 căței de usturoi lăsați în coajă, 400 ml lapte proaspăt, 80 g unt, 2 linguri ulei și condimente. La fel de bine și mult mai ușor, puteți folosi un mix de condimente pentru pui, adăugând separat doar cele pe care plicul nu le conține. Succesul e garantat! Sau dacă aveți totul la îndemână, folosiți ce am folosit eu: sare, piper, boia dulce, coriandru măcinat, scorțișoară măcinată, chimen (preferabil tot măcinat) puțin zahăr, cimbru și rozmarin. Orice metodă ați alege recomand să nu lipsească zahărul, scorțișoara și cimbrul.
Întâi prăjim puiul în cele 2 linguri de ulei, pe toate părțile, până prinde o crustă și se rumenește. Îl punem apoi în tava pentru cuptor. Pornim cuptorul și îl încălzim la 160′.
Într-un castron amestecăm untul topit cu o jumătate de linguriță de sare, o jumătate de linguriță de zahăr, două prafuri de piper negru, o jumătate de linguriță de boia, o linguriță cimbru, una de rozmarin, un vârf de linguriță de chimen, un vârf de linguriță de coriandru. Eu gust întotdeauna condimentele după ce le amestec, pentru a vedea dacă lipsește ceva sau dacă este suficientă sare.
Ungem puiul pe absolut toate părțile cu acest sos și ne străduim să băgăm condimente și sub piele, fără a o rupe prea tare. Lămâia o curățăm de coajă, o tăiem în două, stoarcem jumătate din zeamă peste carne și apoi o băgăm în interiorul puiului, după ce am condimentat și acolo, normal. Cojile se pun în tavă. Tot în tavă punem și 4 căței de usturoi; 3 punem în pui, lângă lămâie, iar trei în băgăm în ‘buzunarele’ formate acolo unde am rupt puțin pielea. Turnăm laptele în tavă, stropind bine și puiul, punem și uleiul din tigaia în care l-am prăjit și îl băgăm la copt pentru o oră și jumătate. Din jumătate în jumătate de oră scoatem tava și stropim puiul cu lapte. Apoi mărim temperatura la 180′ și îl mai lăsăm 30 de minute, să se rumenească frumos.
Nu-i așa că arată bine? Înainte de a-l servi se lasă să stea 10 minute, se mai stropește o dată cu laptele din tavă și se scoate lămâia din interior. Aromele sunt divine iar carnea extrem de fragedă. Chiar și sosul rămas este delicios. Poftă bună!

Lasă un mesaj